Przepis: Ryba z marchewką.
Składniki: filet z ryby - ja akurat mam morszczuka, 3 marchewki, cebula, łyżka masła klarowanego.
Ostatnio zaczęłam stosować masło klarowane. Mimo wysokiej, jak na mój gust, ceny - jest niezwykle wydajne. Co najważniejsze, jest dużo zdrowsze niż zwykłe masło, a w przypadku tego dania bardzo pożądany i przydatny jest maślanym posmak.
Masło klarowane posiada wiele drogocennych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim nie podnosi cholesterolu we krwi, a na dodatek zawiera kwas masłowy, który działa przeciwnowotworowo. Masło klarowane jest bogate w witaminy A, D, E i K, które są dobrze wchłaniane,a także wpływa na regulacje naszego układu hormonalnego.
Ok, więc zaczynamy. Rozmrożonego fileta skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i dodajemy pieprzu. Na patelni rozgrzewamy masło klarowanego i podsmażąmy cebulę na złocisty kolor i następnie dodajemy startą marchewkę. Dokładamy rybę i dusimy. Doprawiamy do smaku i gotowe.
Można podawać to z kaszą jaglaną. Pychotka!
A nie mówiłam, że będzie szybko ?:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz